Jump to content
Sociology and Social WorkResearchSCOPAS

Hvor godt fungerer LivaRehab som behandlings- og rehabiliteringscenter?

Forskningsprojektet skal evaluere og kvalificere LivaRehabs og Livashelters praksis med støtte og behandling til mennesker med skadevirkninger fra prostitution og mennesker, der har været udsat for incest, seksuelle overgreb og vold.

LivaRehab er det første nordiske rehabiliteringscenter, der behandler og rehabiliterer mennesker med prostitutionsskader og mennesker, der har været udsat for seksuelle overgreb, kønsrelateret vold og undertrykkelse.

Vibeke Bak Nielsen, socialrådgiver, ph.d. og adjunkt ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, igangsatte i maj 2021 et nyt forskningsprojekt, hvor hun skal evaluere og kvalificere LivaRehabs praksis.

I samarbejde med Aalborg Universitet ønsker Liva at kvalificere og evaluere deres metodiske grundlag for sine behandlings- og rehabiliteringscentre samt krisecenter.

- De arbejder med mennesker, som kæmper med komplekse sammensatte psykosociale udfordringer, der gør, at mange har det svært i deres relationer til andre mennesker og befinder sig langt uden for arbejdsmarkedet, siger Vibeke Bak Nielsen.

- Internationalt er der forskning, som belyser skadevirkninger fra prostitution, incest og seksuelle overgreb, vold og undertrykkelse. Men der mangler viden om indsatser og deres virkning i socialt arbejde med denne målgruppe.

Foreningsdrevne tilbud

LivaRehab er drevet af en forening, og de tilbyder anonym rådgivning, social- og psykologbehandling og beskæftigelsesfremmende tilbud. De driver rehabiliteringscentre i København, Vordingborg og Århus.

LivaRehab har et særligt fokus på udsatte kvinder med børn, men er et tilbud for både mænd, kvinder og transpersoner. En stor del af dem, der henvender sig, er kvinder mellem 18 – 65 år med dansk, sydøstasiatisk, østeuropæisk, mellemøstlig og afrikansk baggrund. Der har i en årrække været gennemført særlige forløb for grønlandske kvinder.

Med forskningsprojektet ønsker Liva at bidrage til viden om metodeudvikling og forebyggelsesarbejde med det formål at skabe opmærksomhed gennem vidensdeling om ovenstående problemstillinger og de indsatser, der arbejdes med på rehabiliteringscentrene og på krisecentret.

Kontakt

FAKTA

  • Tidsramme maj 2021 → marts 2022
  • Afrapportering februar 2022
  • Budget: 542.640 kroner